facebook_page_plugin

A Bányász Emléktúráról

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség 5. éve támogatja a Pécsi Bányásztörténeti Alapítvány értékes munkáját azzal a törekvéssel, hogy az általuk létesített emlékhelyek bejárhatók legyenek az emlékhelyeket összekötő turistaúton. Az út kijelölésében,kialakításában, karbantartásában Rónaky Gizella túravezetőnk, turistatársunk, megyei szövetségünk évtizedeken át aktív tagja végzett kiemelkedő munkát.
Az idei Bányász Emléktúrát is ő vezette.


A túrázók szeptember 6-án Lámpásvölgyből indulva , a Karolina-külfejtést, Pécsbányatelep emlékhelyeit is megtekintve érkeztek Széchenyi-aknára, ahol részt vettek az Emlékfal avatása alkalmából rendezett ünnepségen.
A reggel óta -hol sűrűbben, hol ritkásabban hulló- eső ellenére szép számban gyűltünk össze , sok-sok kedves ismerőssel együtt az Emlékfal -avatására. Szirtes Béla , az alapítvány Tiszteletbeli Elnöke, Tüke-díjas ,aranyokleveles bányamérnök méltatta a gróf Széchenyi István akna jelentőségét, az itt dolgozókra is tisztelettel emlékezve. A Budai Városkapu Iskola bányamanói díszőrsége mellett leleplezett Emlékfal maradandó, méltó emlék a mecseki szénbányászat e jelentős helyszínén.
A túra résztvevői még a Kénes úton áthaladva Pécsszabolcson,ill. Szabolcsfaluban is tettek egy "tiszteletkör"-t, György-aknát és a régi vasútvonalat érintve.
Hősök-terén megpihenve Lengyel Zoltánné, Margitka, majd Takácsné Hartmann Piroska személyes emlékeinek felidézésével tette még gazdagabbá a túrát, a bányásznapi megemlékezést. Mondataik nyomán képzeletben valamennyien visszarepültünk azokba az időkbe, amikor a Mecsekben, Pécs városában meghatározó jelentőségű volt a szénbányászat.
Azt is jó volt megtapasztalni, hogy szép számmal vannak még olyanok, akik őrzik az emlékét, s hogy a túra résztvevői is ezek közé tartoznak.

Tóth Klára