facebook_page_plugin

„Írisz túra”

Az „Írisz túrát" néztem ki magamnak és barátaimnak a május 31. szombatra.

irisz tura25

 

 

 

Úgy alakult, hogy egy Túronyi kis kitérő után csak Bissén értük utol a csapatot. Mint kiderült velünk együtt 29-en indultunk Gyűd felé. A domb derekán még mindig favágás zajlik, bár ehhez talán már egy kicsit késői az időpont...

 


A tisztásnál lévő pihenőhelynél már látszott, hogy ezen a túrán a virágoké lesz a főszerep, és nem csak a címben szereplő tarka nősziromé. Minden felé virágok sokasága. Kis pihenő után a fonódó piros háromszög, sárga kereszt jelzéseket követve lejutottunk a sziklás kilátópontjára ahonnan szép kilátás tárult elénk Siklós és Harkány irányába.

A Fájdalmas Szűzanya szobra felé megtudtuk, hogy a háromszög jelzés bizony meredek útvonalat is jelölhet. A templomnál sokak figyelmét felkeltette a szenteltvíz tartó. Innen egy Macska-lyuki pince felé vettük az irányt, ahol egy kis hárslevelű kóstoló után vágtunk neki a Csukma-hegynek. Közben kóstolhattuk a gazda most érő cseresznyéjét is. Eljött az ideje, hogy a túra névadó virágát is fotózhassuk!

Volt is belőle szép számmal a gerinc út mentén. A Csukma-keresztnél mindig megér pár perc nézelődést a látvány a Fekete-hegy és a Szársomlyó irányába. Innen kedvencem, az Akasztó felé indultunk le a hegyről. Ez a kis helyen nyílik szerintem a legtöbb fajta virág talán az egész Villányi-hegységben. A most nyílókból a méhbangó a kedvencem, na meg a domboldalt lilásra festő vitézvirág. Az Akasztóról túravezetőnk pincéjéhez vezetett az út, ahol ki-ki válogathatott a szőlőből készült minőségi italokból. A kínálatban volt vörös, rozé és fehér bor is. Egyik jobb, mint a másik, ki tisztán ki fröccsnek fogyasztotta! A pincétől már mindenki ráérő idejétől függően ment a Siklósi autóbusz állomásra.

Páran még maradtunk egy kis beszélgetésre és egy méltán híres paprikás krumplira...


Nézzétek meg a képeket, és ne felejtsétek, hogy a Villányi-hegység minden évszakban mutat valami újat és szépet, ja és a fényképezőgépeket ne hagyjátok otthon!
Mindenki nevében köszönöm túravezetőnknek, Tollas Tibornak ezt a szép túrát és a vendéglátást!

atiKA