facebook_page_plugin

Kedves Egyesületvezetők, Túrázók!

Gondolom már alig vártátok Ti is a tavaszt, és a korlátozások enyhítését, ehelyett itt van az újabb szigorítás.Nálunk is folyamatosan érdeklődnek a túrázási lehetőségekről.
Az MTSZ honlapon (mtsz.org) a korlátozó rendelkezések - természetjárókra vonatkoztatható - tudnivalóit gyűjtötték össze.
Figyelmetekbe ajánlom, hogy felelősséggel hozott döntéseinket indokolni tudjuk.

 

2021. március 8-án hatályba léptek a fokozódó járványhelyzet miatt meghozott újabb védelmi intézkedések Magyarországon. A 104/2021. (III.5) számú kormányrendelet azon szabályait gyűjtöttük össze, amelyek a természetjárást érintik és egyelőre 2021. március 22-ig vannak érvényben.

 

A kül- és belterületi zöldterületek - erdők, parkok, arborétumok – látogathatók. Túrázni továbbra is csak egyedül, vagy a közös háztartásban élőkkel együtt szabad. A maszk viselése ez idő alatt nem kötelező.

 

Hivatkozás a rendelet 3.§. (1.-3.) pontjaira:

(1) A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

(2) Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.
(3) A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint látogathatóak.

 

A szálláshelyek kizárólag üzleti vagy oktatási célból fogadhatnak vendéget, turistákat továbbra sem.

 

Hivatkozás e rendelet 7.§ (3-4.) pontjaira:

A szálláshelyen tartózkodásra az R.* szabályait kell alkalmazni. A szálláshelyen az R. 10. § (3) és (4) bekezdése szerint jogszerűen tartózkodó vendég a szálláshelyen található (1) bekezdés szerinti helyszíneket nem látogathatja.

*R: 484/2020. (XI.10) Kormányrendelet 10. § (1-3.)

 

A sportlétesítményeket továbbra is csak a versenyszerűen sportolók használhatják edzés céljából.

 

Hivatkozása a rendelet 7.§ (6.) pontjára:

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek és a sportlétesítmények az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint, az R. szabályaiban meghatározottaknak megfelelően – a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából – látogathatóak.

 

Mivel az MTSZ által jóváhagyott természetjáró tanfolyamok a felnőttképzési törvény hatálya alá tartoznak, ezért azok előadásai csak online módon tarthatóak meg. Vizsgát szervezni nem lehet, a meghirdetett, folyamatban lévőket pedig későbbre kell halasztani.

 

Hivatkozás a rendelet 11. § (5) pontjára:

A felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény (a továbbiakban: Fktv.) 2. § 8. pontja szerinti kontaktórás formában szervezett oktatást, képzést – ideértve az Fktv. 1. § (2) bekezdése szerinti jogszabály alapján szervezett oktatás és képzés felnőttképző által történő megszervezését is – a képzésben részt vevő személyek és az oktató közötti személyes találkozást nem igénylő kapcsolatban alkalmazott digitális eszköz segítségével megvalósuló módon vagy zárt rendszerű elektronikus távoktatás, illetve távoktatás formájában kell megszervezni, befejezni abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatói okirat, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, hatósági szerződés vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé. A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető. Az e rendelet hatálybalépésekor már megkezdett és folyamatban lévő, illetve újonnan meghirdetett vizsgát el kell halasztani.

 

Változatlanul érvényben vannak a maszkviselés, a másfél méteres távolságtartás és a kijárási korlátozás szabályai. Ezekről a novemberben közzétett tájékoztatásunkban olvashatsz. Csoportos túrák, tehát a rendszeresen vagy alkalmilag találkozó, ismerős vagy ismeretlen túrázók közös kirándulása és a természetjáró tagszervezeteink zárt és nyílt programszervezése továbbra is tilos! Az erre vonatkozó részleteket itt találod.

 

Javasoljuk,hogy tájékozódj hiteles forrásokból, ezért figyeld a koronavirus.gov.hu-t és a Magyar Közlönyt, ahogy mi is tesszük.

 

Vigyázzunk egymásra, jó egészséget kívánunk!

 

Ennek jegyében a Tímár utcai ügyeletet is felfüggesztjük, de ha valakinek szüksége van valamire (igazolófüzet, kitűző, térkép stb.) telefonáljon és egyeztetünk!

 

Természetbarát üdvözlettel