facebook_page_plugin

2009. május 169. szám

 

MECSEK HÍRADÓ

 

169. szám                                                                     2009. május

 

 

A Tenkes teljesítménytúráról, rendezői szemmel

Szép napos idő, látványos és változatos útvonalak, és sok elégedett túrázó. Ez a rövidített vál­tozata az idei túránknak. De érdemes egy kicsit bővebben is írni róla. A rajtnál a szo­ká­sos kavalkád, de mindenki időben elindult, óriási várakozások nem voltak. Az útvona­lon kb. 10 km turistautat festettünk újra, ami biztosította a jó tájékozódást; sajnos egy-két friss, pár napos vágás is volt, de itt nem volt probléma. Az elkeveredők is elismerték, hogy "elbeszélgették" a jelzéseket. A hegyoldali "gondos" gazdák útmuta­tásá­nak köszönhetően, többen nem voltak az Akasztó-dombon, így jövőre ide is kerül ellenőrző­pont! Az ellátással nem volt gond, bár szőlőcukor (3 kg), és nápolyi (a 30-as távon, 6 kg) nem jutott min­den­kinek, ez az érintetteknek nem okozott gondot. A kemény­cu­korkából 8 kg "kelt" el. A máriagyűdi ellenőrzőponton viszont nem volt hiány semmi­ből, fogyott a zsíros kenyér, a hozzá elhasznált élelmiszerek: 80 kg kenyér, 15 kg zsír és 18 kg hagyma! A felnőttek kedvence természetesen ezúttal is a jó gyűdi bor volt; ürültek a flas­kák rendesen, 110 liter fehér, 40 liter vörös bor fogyott el a Balog-, Kőhegyi-, és a Szabó-pincéktől. Ezek az elfogyasztott mennyiségek nem véletlenek, hisz az idei indulók lét­­száma 825 fő! A távonkénti megoszlás a következő: a rövidebb távon 607, a hosszabbon 218 induló volt. 1 fő bokaficam miatt nem teljesítette a távot, egy a hosszúról át­ment a rövidre, de voltak, akik kicsúsztak a szintidőből! Hűha... A legfiatalabb résztve­vőnk még nem érte el az 5 évet, a "legtapasztaltabb" pedig elmúlt 77 éves! Mind­ket­ten a rö­videbb távon indultak, és ezt teljesítették is. Gratulálunk. Terveink szerint az idősebb túrázók és a kisgyer­mekes családok megtartása érdekében jövőre a rövid táv a 15 km alatt marad.

Köszönet támogatóinknak: a rajthelyszín biztosításért a Túronyi Önkormányzat­nak, a mária­gyűdi túraállomásért a Máriagyűdi részönkormányzatnak, a fénymáso­lá­so­kért a Harkány­fürdő Zrt-nek, a Partner autósboltnak, a Quattro Mobili bútor­áru­háznak és magán szemé­lyeknek. Az idei év slágerei is a kisorsolt aján­dé­kok voltak. A pólók sorsolása keltette idén is a legnagyobb feltűnést, de a szeren­csések vihettek haza vázát, párnát, bögrét, autósatlaszokat, sapkát, szépségápolási csomagot, cd tartót, borokat, csokit és plüss figurákat is kb. 80.000 Ft értékben! A felajánlók: Partner autósbolt, Suzuki Szabolcs, Harkányfürdő Zrt, Quattro Mobili bútoráruház, Daka-pince. Engedményre jogosító kártyákat a "Teca Mama" vendéglő és a Partner autósbolt adott a résztvevőknek.

Köszönet még a rendezésben részt vett 32 főnek áldozatos munkájukért! Ők a Dráva TSE és a Tenkes TE tagjai, valamint barátaik, családtagjaik voltak.

Jövőre is várunk mindenkit, aki meg akarja ismerni a Tenkes szépségeit, kóstolni szeretné a hegyoldal borait, vagy csak azt szeretné, hogy "Legyen egy jó napja!"

atiKA

Áll az emlékoszlop a Magyarok kunyhója helyén

A Mecsek Egyesület Munka Osztályának egyik legfontosabb terve a 2009-es évre az volt, hogy emlékoszlopot állítson a Magyarok kunyhója helyén. Az előkészületi munkálatok (a környezet megtisztítása, a lomok eltakarítása, a megfelelő fa kiválasztása, a feliratok, jelképek megtervezése, megfaragása) már a tavalyi évben megkezdődtek. A napokban a helyére került az oszlop, amelyen évszámok, feliratok, jelképek is bizonyítják, hogy a magyar nép "zivataros századai" sorában a XX. század is helyet kaphat.

Baumann József osztályelnök, Golubics István, Várnai József és munkatársaik kétkezi munkával és anyagi hozzájárulással is segítették, hogy a Mecsek új emlékhellyel gyarapodjon. Golubics István kerületvezető erdész a tölgyfa gerendát és az egyéb faanyagot, Várnai József pedig a műhelyét bocsátotta rendelkezésre, s ő szállította a helyszínre a Baumann József által faragott oszlopot.

Hamarosan pad és asztal is segíti, hogy az arra járók e nyugalmas, szép helyen hosszabb időt is eltölthessenek, emlékeket, történelmi eseményeket idézve, vagy egyszerűen gyönyörködve, megpihenve e nyugalmas, szép erdőben.

Az emlékoszlophoz a Pipás-forrás fölötti négyes elágazástól, a zöld és a piros sáv jelzéstől indul az emlékjellel jelölt ösvény.

Az elmúlt szombaton turista társaink nemzeti színű szalagot kötöttek az oszlopra a mecseki turistaelődeink emlékére.

Az emlékhellyel mi baranyai természetjárók újra gazdagabbak lettünk. Köszönjük!

Tóth Klára

csoportkepmagyarok.k

A minősítésekről

Tisztelt túratársak! Jancsi Attila vagyok, a Dráva TSE túravezetője, 1975 óta szervezett termé­szetbarát. Áprilistól én vettem át a minősítésekkel járó feladatokat, ezzel kapcso­lat­ban írom le ezt a pár sort. Elterjedt, hogy a minősítésekre leadott anyagot nem az egyéni túra­nap­lóba írjátok, hanem egy számítógépes változatot adtok le. Ezzel nincs is probléma, de be kell tartani azokat a formai alapokat, amiket az eredeti tartalmaz, kezdve a név és egyéb adatoktól a túraleírásokkal kapcsolatos minden adatig. Pontos dátum, teljes útvonal, egyéb pontokhoz szükséges adatok stb., de ezeket az eredeti füzet kitöltési útmutatója tartalmazza. Biztos minden egyesületnél fel lehet lelni egyet. Az egyéni túranaplókat az or­szágos szövetségtől is be lehet szerezni, és az ára sem vészes (tíz darabnál utánvét nincs, 300 Ft/db).  

Nekem a régi túranaplóim még most is segítenek egy-két már elfelejtett túra újra gondo­lásá­ban. Remélem ezek a mostani A4-es lapok megmaradnak majd, és később is hasznát veszitek.

Az ismerőseimnek, barátaimnak még mindig: atiKA

 

ËËËËËË

 

Természetjáró magazin

Havonta megjelenő magazint tervezünk a régió turistáinak  Baranya turistája, baranyai barangolás címmel.A magazin havonta jelenne meg 24 oldalon, A/4-es formátumban. Exkluzív, műnyomó papírra nyomva, tervek szerint 1000-1500 példányban, igényes külső és belső kivitelezéssel.

A tervezett tartalomból:

1.  Iskolai természetjárás, iskolák bemutatkozása. Elsődleges cél, hogy az iskoláskorú gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, bevonni őket a környezetvédelmi programokba stb., a plázákból és a "Mekikből" az erdőbe vinni a gyerekeket;

2.  A Duna-Dráva Nemzeti Park programjai: képes összeállítások gyermek, felnőtt és családi programokról. A nemzeti park természetvédelmi területei, természeti értékei. A Villányi-hegység, a Mecsek, a Dráva és Duna árterének turisták által kevésbé ismert területeinek bemutatása;

3.  A Mecseki Erdészeti Zrt. bemutatása, programjai, az erdei iskolák és tanösvények népszerűsítése;

4.  A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség programjai, túraajánlók, élmény­beszá­mo­lók;

5.  A Mecsek Egyesület programjai (a Mecsek, a Mecsek Egyesület, és a mecseki turista­ság több mint száz évének bemutatása) - képes sorozat;

6.  Kilátók a Mecsekben - képes történeti anyag;

7.  Baranyai várak - képes riportsorozat;

8.  Műemlékek a megyében (múzeumok, templomok stb.) az Ormánságtól a Völgységig, a fakazettás templomoktól a kis haranglábakig. Múzeumi túrák. Népszokások, népviseletek, népi hiedelmek, mondák, legendák;

9.  Barlangok világa - képes riportsorozat a hegység barlangjairól;

10.   Védett növény- és állatvilág a Mecsekben - képes összeállítás hónapról hónapra;

11.   Természeti értékeink - képes riportsorozat;

12.   Falusi rendezvények a megyében, túraajánlóval (orfűi Medvehagyma Napok, magyaregregyi Falusi Ízek Fesztiválja, hosszúhetényi Talicskaolimpia stb.);

13.   Környezetvédelmi és természetvédelmi írások;

14.   Havonta egy-egy oldalon helyet kapnának a város és a megye nagy cégei a természet- és környezetvédelem tükrében;

15.   Írások természetszerető, túrázó művészekről, színészekről;

16.   Kerékpáros turizmus a megyében;

17.   Egy-egy magyarországi tájegység színes bemutatása (Zselic, Vértes, Őrség) - képes sorozat;

18.  Beszélgetés turisztikai, környezet-, és természetvédelmi szakemberekkel - interjúk;

19.   A szomszédos országok turistaparadicsomainak bemutatása- és sok egyéb érdekes és színes hír a turistaság világából.

Mivel mindennek, ami ma a világban történik, ára van, így ennek a kiadványnak is lenne anyagi vonzata. Havonta kb. 4-500 Ft lenne az ára, melyre elő lehetne fizetni. Ehhez szeretném a segítségüket kérni: kérem, jelezzék, igényelnék-e ezt a hiánypótló kiadványt, a következő telefonszámon: 20/9575-775, vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Müller Nándor

 

Banati bazsarozsa

 

Könyvajánló

Kedves természetbarátok!

Az elmúlt években "nagy lendülettel" és még nagyobb munkával készítettem két könyvet. Eredetileg egy mecseki túrakönyvet szerettem volna, de ahogy telt-múlt az idő, és egyre több fotót készítettem a Mecsekről, így a fotóalbum előbb állt össze (több mint 10.000 kép a hegységről). Szerettem volna a kettőt párhuzamosan készíteni, és együtt előrukkolni vele. Ennek most jött el az ideje. Mindkét könyv egy példányban kinyomtatva, 99 száza­lé­kos készültségben van, és 1-2 héten belül a nyomdába kerülhet.

Séták, kirándulások, bakancsos túrák a Mecsekben. A "Mecseki barangolás" című kötet a Mecsek turistaútjait, az érintett helyek látnivalóit, műemlékeit, mondákat, hasznos infor­mációkat tartalmaz közel 230 db színes fotóval. Terjedelme 160 oldal, melyben helyet kapott egy rövid kislexikon is az érintett helyek rövid ismertetésével. (A Mecsek turistaútjainak hosszúsága több mint 700 km, ebből a könyvben közel hétszázat az utóbbi két évben többször újra bejárva írtam meg).

A túrakönyv előszavát Baronek Jenő, a Mecsek Egyesület ügyvezető elnöke, a bevezetőt Tóth Klára, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke írta. Egy kedves természetbarát hölgy, Novotny Sarolta - aki hatvan esztendeje járja a Mecseket - lektorálta a kötetet.

A "Négy évszak a Mecsekben" című exkluzív fotóalbum képanyagának jórészét az erdőben kúszva-mászva, túrázva, hosszú évek munkájával gyűjtöttem össze. Ezek mellett neves, és tehetséges pécsi természetfotósoktól kaptam remek képeket a könyv színesí­té­sé­hez. Nevét, és képeit adta a kötethez Kalotás Zsolt, aki az egyik legnevesebb magyar ter­mészet­fotós, több nemzeti parkos könyv szerzője.

Az album előszavát Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója írta. A szakszerű bevezetőket és képaláírásokat a nemzeti park munkatársai segítségével hoztuk össze. A lektori és szakmai munkát három "nemezetiparkos" úriember: Kulcsár Péter, Nagy Gábor, Völgyi Sándor végezte. A színbontást az Alexandra Kiadó profi képfeldol­gozója, Horváth Szabolcs készíti.

A könyv a Nyugat-Mecsektől indulva bemutatja a Közép- és Kelet-Mecsek legszebb tájait, természeti értékeit, ritka és védett növény- és állatvilágát. Amit a Mecsekben látni lehet és érdemes, az ebben a könyvben benne van. 200 db kiváló minőségű fotóval, szakszerű, mindenki által érthető képaláírással és összekötő szöveggel.

Tervek szerint 1000 példányban készülne el mindkét kötetet (a példányszám az igényeket felmérve természetesen változhat). Pontos árkalkulációk készültek, melyek szerint a túrakönyvet 2500 Ft, a fotóalbumot 4000 Ft körüli áron lehetne megvá­sárolni (könyves-bolt­hálózatban a túrakönyv ára 3000 Ft fölött lenne, az albumot pedig 6000 Ft körüli áron lehetne kapni).

Kérem, jelezzék, ha igénylik a könyveket a következő telefonszámom: 20/9575-775, vagy e-mailben: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Müller Nándor

 

 

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség
2009. I. negyedévi létszámadatai

 

 

Az alábbi táblázat a 2009. februári közgyűlés időpontjában a tavalyi érvényesítések alapján érvényes tagsággal rendelkező tagszervezetek adatait tartalmazza, a 2009. március 31-i állapot alapján.

 

Tagszervezet

Ifjúsági

Felnőtt, aktív

Nyug-
díjas

Össze-sen

Tagszervezeti tag-
díj befizetése

Arany Horda TE

2

 

2

4

igen

Dél-dunántúli Távközlési SE

 

2

3

5

igen

Dél-Zselic TK

 

 

 

 

igen

DÖKE Túrakerékpáros Klub

6

12

2

20

 

Dráva TSE

3

10

2

15

igen

Felhőtlenek

 

 

6

6

igen

Hétdomb TE, Komló

6

10

34

50

igen

Ifjúsági Unió, Pécs

 

 

 

 

 

Kenderföldi Természetjárók, Komló

25

1

 

26

igen

Majtényi Hagyományőrző Csoport

10

1

 

11

igen

Mecseki Erdészeti Zrt. Erdei Iskola

 

9

1

10

 

Mecseki Kóborlók

4

2

4

10

igen

Mediterrán Gyalogló Klub

 

 

 

 

igen

Nyugdíjas Szakosztály

 

 

55

55

igen

Öttorony szakosztály

 

15

 

15

igen

Pécsi Bőrgyár

 

 

 

 

 

Pécsi Ifjúsági Természetjáró Egy.

 

 

 

 

 

Pécsi Túrakerékpáros Klub

2

13

3

18

igen

Pécsi Vörös Meteor

1

1

2

4

 

POEÜ

 

 

 

 

igen

PTTE Vámos Mihály Szakosztály

7

3

15

25

igen

Radír Pók Túra Klub

 

 

 

 

 

REZÉT SE, Baja

3


HÍREK

 

  Turista-forrás: a Baranya megyei természetjárók Csokonay Sándor emlékére felújították Orfűn a turisták névadó forrását. Az 1975-ben átadott forrás újra visszanyerte régi pompáját. A forráson elhelyezésre került az új emléktábla az alábbi felirattal: CSOKONAY SÁNDOR A "MECSEKI FORRÁSOK ATYJA" EMLÉKÉRE. A forrás felújításában részt vett Biki Endre Gábor, Rácz János, Rácz Jánosné, Szűcs Attila és Tasnádi János. Az anyagszállítás Bús Gizella közreműködésével valósult meg. A forrás felújítását anyagilag Orfű Önkormányzata részéről Füziné Kajdy Zita, va­la­mint a Mecsek Egyesület finanszírozta. A munkások részére az éjsza­kai szálláshelyet a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület biztosította a Mecsek Házában.

  Új turistautak a Dél-Zselicben: a Mecseki Erdészeti Zrt. Sásdi Erdészete új turistautakat alakított ki Nagymáté környékén. Az egyik turistaút Nagymátéból kiindulva, Hollófészek érintésével Kán és Gorica településekre vezet (Hollófészekre, a Zselic legmagasabb pontjára egy kék háromszög jelzésű bekötő út ágazik le). Goricáról nyugati irányba fordulva a volt Ratkócapusztát érinti, majd keresztezve a Nagymátéra vezető erdészeti aszfaltozott utat, felvezet a Kor­pád­ról Szabás felé haladó sárga négyzet jelzésű útra ("Postás út"). Innen a sárga négy­zet, majd az Ibafáról érkező kék négyzet jelzéssel fonódva vezet vissza Nagymátéra. Az útvonal hossza 15 km, jelzése: kék "körút" jelzés. A másik útvonal a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra útvonaláról ágazik le déli irányba Szabásnál, és vezet a Szent István-forráshoz, majd a szágyi műúttal párhuzamosan halad az erdőszélen az Alsókövesd alatti halastavakhoz. Innen északi irányba fordulva érinti az Éger-kutat, majd visszacsatlakozik a kék sáv jelzésű útba. Az útvonal hossza 5 km, jelzése: kék kereszt. Mindkét útvonal jelzéseit a Dél-Zselic TK tagjai festették fel.

  "Fellbach sétaút": újra járható a Hotel Kikelet mögötti földmunkák miatt kettévágott, zöld négyzet jelzésű turistaút. Az építkezési területet elkerülő turistaösvényen a jeleket felfestették.

  Bélyegzőhely áthelyezés: értesítjük a túramozgalmakat kedvelő és bélyegzőhelyeket felkereső túratársakat, hogy az orfűi volt Sárkány kulcsosháznál lévő bélyegzőhelyet áthelyeztük a Pécsi barlangkutatók forrásánál lévő "Mecsek Házához". A ház a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület barlangkutató bázisa. Az új bélyegzőhely a "Mecseki barangolások háztól-házig", és a "Mecseki Zöld Túra" közös bélyegzőhelye. A ház előtti tájékoztató táblán elhelyezett bélyegződobozban a házról készült bélyegzőlenyomat található.

  Almamelléki kisvasút: változott a dél-zselici kisvasút menetrendje. 2009-ben május 1-jétől október 31-ig csak hétvégeken (szombat, vasárnap), ill. ünnepnapokon közlekedik. Almamellékről 10 órakor indul, vissza Sasrétről pedig 14 órakor. A felnőtt jegy ára 700, a gyermekjegy ára 400 Ft. Különvonat a hét bármely napjára rendelhető, különdíja nincs, csak a menetjegyeket kell megvenni, de minimum 10.000 Ft értékben.

  "Horgosok, források nyomán" címmel jelent meg a Keleti-Mecsekről szóló képes kiadvány Patton Gábor történész szövegével, mely a térség településeit, turisztikai látni­va­lóit ismerteti. A kiadvány 500 Ft-os áron megrendelhető a szövetségben Lakatosné Novotny Saroltánál.

  "Forrásfelújítások a Mecsekben" címmel egész oldalas, színes képekkel kiegészített írást közöl a Természetbarát Turista Magazin 2009. májusi száma. Kalmár László írása ismerteti a tavalyi fontosabb mecseki forrás-felújításokat és méltatja a munkákat végzőket. Külön említést tesz Kiss Lajosról, akinek nagy érdemei vannak a mecseki források felújí­tásában, és akinek fényképét is közli a róla elnevezett forrással. Kiss Lajos barátunk, túratár­sunk májusban tölti be 90. életévét, ezúton is gratulálunk, és jó egészséget kívánunk!

  Természetjáró minősítések: a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnök­sé­gé­nek felkérésre az egyesületek által benyújtott természetjáró minősítések értékelését és nyilvántartását 2009. áprilisától Jancsi Attila, a Dráva TSE túravezetője végzi.

Rendezvények

  május 9, szombat: "Az Almamelléki Kisvasút Napja". R.: Mecseki Erdészeti Zrt. Szigetvári Erdészete. Helyszín: Sasrét. A kisvasút egész nap közlekedik, 9.30-18 óráig. Sasréten rendezvények: íjászat, lovaglás, kézműves műhelyek, céllövészet, bábszínház, játszóház, bőrfonás, valamint büfé várja a vendégeket, többek között vadpörkölttel.

  május 12, kedd: MME Klubnap. Madas Katalin: Argentína - Buenos Aires (argentínai élménybeszámoló, első rész).Helyszín: Civil Közösségek Háza (Pécs, Szent István tér 17); időpont: 18 óra.

  május 16, szombat: "Baranya-Tolna 60, 30, 15" teljesítménytúrák. R.: Hétdomb Természetbarát Egyesület. Rajt: Komló, Kenderföldi Általános Iskola (Gagarin u. 4.), 6.00-7.30 (60 km), 7.00-8.30 (30 km), 7.30–9.30 (15 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 700, 650, ill. 550 Ft/fő (MTSZ, MSTSZ, TTT tagoknak, diákoknak, nyugdíja­sok­nak, családoknak 50 Ft kedvezmény). Információ: Őri Zsuzsanna ( 20/376-6437.

  május 16, szombat: DÖKE 75-50-25 kerékpáros teljesítménytúrák. R.: DÖKE, Komló. Rajt: Komló, Eszperantó tér, 8.00-9.00 (75 km), 8.00-10.00 (50, 25 km). Cél ugyanott. Nevezési díjak: 600, 500, ill. 400 Ft/fő. (MTSZ tagoknak 200, ill. 100 Ft kedvezmény). Információ: Blum András ( 30/973-5233.

  május 21, csütörtök: "Örökségünk" - délutáni diskurzus a komlói múzeumban. R.: Hétdomb TE. Szendrő Szabolcs: A természet és az ember csodái. Időpont: 17 óra.

  május 22-24, péntek-vasárnap: Dél-Dunántúli Regionális Természetbarát Talál­kozó. A találkozót a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség rendezi Bánya te­le­pülé­sen. A találkozóra május 5-ig lehet jelentkezni. További információ 82/512-753-as telefonszámon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhető.

  június 1, hétfő: Pécsváradi Pünkösdi Túrakerékpáros Találkozó. R.: Pécsi Túra­kerék­páros és Környezetvédő Klub. Időpont: 12 óra. A rendezvényre Pécsről kerék­pá­ros túra indul 9 órakor a 48-as térről. Információ ( 20/332-5000.

Nyílt túrák

  május 9, szombat "Gyöngyvirág túra". Útvonal: Éger-völgy - Jakab-hegy - Éger-tető - Éger-völgy (14 km). Találkozás a pécsi uránvárosi autóbusz állomáson a 22-es busz megállójában 8.30-kor. Túravezető: Marton József.

  május 10, vasárnap: Baranyahídvég - Kisszentmárton - Mailáthpuszta - Bőköz tanösvény - Szaporca - Kémes (20 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 7.20-kor (15-ös kocsiállás). Túravezető: Romvári Tibor.

  május 23, szombat: Szilágy - Berkesd - Máriakéménd - Monyoród - Szederkény (20 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 6.45-kor (2-es kocsiállás). Túravezető: Gőbölös István.

  május 23, szombat: "Írisz túra". Útvonal: Túrony - Siklós (12 km). Találkozás a túronyi templom előtt 9.00-kor (Pécsről a 8.15-kor indul autóbusz Siklósra). Túravezető: Tollas Tibor.

  május 30, szombat: Baksa - Halas tavak - Tengeri - Hegyszentmárton - Diósviszló (12 km). Találkozás a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 9.30-kor. Túravezető: Gida Tibor.

  június 6. szombat: "Irány Dél". Útvonal: Siklós - Egyházasharaszti - Old - Kásád - Beremend (22 km). Találkozás a siklósi buszpályaudvaron 8.00-kor (Pécsről az autóbusz 7.00-kor indul). Túravezető: Újságh Zsolt.

A Hétdomb Természetbarát Egyesület nyílt túrái,
komlói kiindulással
  • május 10, vasárnap: "A bánáti bazsarózsa nyomában". Útvonal: Köves-tető - Püspök­szentlászló - Hárs-tető - Pusztabánya - Zobákpuszta (12 km). Indulás a 8 órai hosszúhetényi buszjárattal. Túravezető: Rácz János.
  • május 23, szombat: Tavaszi pompa a Malomvölgyben (szalonnasütés). Útvonal: Pécs, Malomvölgy (tavak és parkerdő) - Somos-kilátó - Bagolyvár-kilátó (11 km). Indulás a 7 órai pécsi buszjárattal. Túravezető: Őri Zsuzsanna.

A PTTE Vámos Mihály Túraszakosztály nyílt túrája

  • május 31, vasárnap: Vékény - Csepegő-árok - Nyárádi kunyhó - Cigány-hegy - Miske-tető - Diós-kút - Püspökszentlászló - Hosszúhetény (18 km). Találkozás 8.45-kor a pécsi távolsági autóbusz-pályaudva­ron, a 11-es kocsiállásnál. Túravezető: Kondi Gyula.

 

 

 

DDNPI rendezvények

 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság rendezvényeiről informá­ció kérhető, ill. a prog­ra­­mok­­ra előzetes jelentkezés a 72/518-221, 72/518-222, 30/377-3388, 30/405-4571 tele­fon­­­szá­­mokon, illetve a következő e-mail címeken: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. További információk a www.ddnp.hu honlapon talál­hatók.

  május 9, szombat: Réti iszalag túra (Hollós László emléktúra). A nemzetközi hírű tudós, a gombák szakértője születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett túra helyszíne a Taplósi gyep, ahol a réti iszalag sötét ibolyaszínű virágait, majd a Taplósi-Holt-Dunát tekinthetik meg a résztvevők. A túra hossza 5 km, időtartama 3 óra. Helyszín, időpont: Bogyiszló, gátőrház, 10 óra. Részvételi díj: 350 Ft/fő.

  május 10, vasárnap: Madarak és Fák Napja a kölkedi Fehér Gólya Múzeumban. A résztvevők madarász szakember segítségével ismerhetik meg a madarak életét. Időpont: 10 óra. Részvételi díj: 350 Ft/fő.

  május 16, szombat: Éjszakai csillagnéző túra a Zselicben. Találkozás 19 órakor a Lipótfától Bánya felé vezető úton, az erdészeti aszfaltút kereszteződésénél. A túra hossza 6–8 km. Részvételi díj: 350 Ft/fő.

  május 19, kedd: Barlangász Klub. Majer-Vass Laura (Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület): Kalandos barlangtúrák a Mecsekben. Diavetítéses előadás. Helyszín: DDNPI Tettye Oktatási Központ, Pécs, Tettye tér 8. Időpont: 17 óra. Belépődíj nincs.

  május 24, szombat: Európai Nemzeti Parkok Napja. "Poloskaszagú kosbor" túra (jelvénygyűjtő túra). Helyszín, időpont: Tótújfalu, 10 óra. A túra hossza 4 km, időtartama 3 óra. Részvételi díj: 350 Ft/fő.

  június 2, kedd: DDNPI Klub. Nagy Gábor: Barangolás Dél-Dunántúl domb­vidé­kein. Diavetítéses előadás. Helyszín: DDNPI Tettye Oktatási Központ, Pécs, Tettye tér 8. Időpont: 17 óra. Belépődíj nincs.

  június 6, szombat: "Hódító hód" kenutúra. A túra során a résztvevők bejárják a Vén-Dunát, mely alig több mint száz évvel ezelőtt a Duna fő ága volt. Maximális létszám: 20 fő; előzetes bejelentkezés szükséges! Helyszín és időpont: Baja, Vén-Duna, 10 óra. A túra hossza 8 km időtartama 3 óra. Részvételi díj: 150 Ft/fő.

 

 

 

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiad­ványa. Szer­keszti: Strasser Péter. A közlésre szánt anya­gokat minden hónap 20-áig kérjük a szövetséghez eljuttatni (7621 Pécs, Tímár u. 21.). (72/525-376 (napközben); 72/525-377 (ügyeleti időben). Fax: 72/525-377. Ügyeleti idő: kedd 16-18 óra.   
Internet: www.baranyatermeszetbarat.hu; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.