facebook_page_plugin

1998. március 57. szám

MECSEK HÍRADÓ

57. szám                                                                                                                   1998. március

 

 

PROGRAMAJÁNLÓ

EGYHETES TÚRA A FRUSKA GORÁBAN

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség meghívást kapott az újvidéki Vasutas Hegymászó Egyesülettől az 1998. május 26 - június 1. között a Fruska Gora hegységben rendezendő túrára, melynek programja a Fruska Gora-i transverzále bejárása. A túra hossza kb. 160 km, 32 bélyegzőhellyel.

A magyar természetbarát vendégek elhelyezése Popovicán lenne, a Vasutas Hegymászó Egyesület turistaházában (max. 20 fő részére, az elhelyezési körülmények a mecseki Gubacsos kulcsosház körülményeihez hasonlóak). A szállást ingyen biztosítják a vendéglátók. Az egyhetes programban szerepel a túraútvonal 32 bélyegzőhelyének felkeresése, fürdés Vrdnikon, valamint egy kombinált - egynapos - program keretében a péterváradi vár és a karlovcai emlék béke kápolna megtekintése.

További információk, ill. jelentkezés március 24-ig a szövetségben.

 

 

ERDÉLY - HARGITA

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség augusztus 8-15. között túrát szervez Erdélybe, a Hargita hegységbe. A szállás Hargitafürdőn lesz, 1-4 ágyas, fürdős szobákban. (Hargitafürdő 1250-1400 m tengerszint feletti magasságban, a Hargita hegylánc főgerince alatti kis medencében, a hegyvonulat keleti lejtőjén fekszik).

Utazás autóbusszal. Tervezett program: a kint tartózkodás 7 napjából négy napon gyalogtúra a Madarasi Hargitára, a Déli Hargitára, a Csomád-hegyre és a Görgényi-havasokba. A további napokon: városnéző programok (Csíkszereda, Parajd stb.). A túra vezetője: Kovács József.

Részvételi költség: kb. 30 ezer Ft/fő (utazás, szállás, félpanziós ellátás). Jelentkezés március 10-ig Lakatosné Novotny Saroltánál (a szövetségben, vagy az esti órákban a 72/412-796-os telefonszámon). Befizetendő előleg: 10 ezer Ft/fő, a jelentkezéssel egyidejűleg.

A túra 36 résztvevővel indul!

 

 

GYALOGOS TERMÉSZETJÁRÓK V. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

(Salgótarján, 1998. május 29-június 1.)

A találkozót a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség és az MTSZ Gyalogtúra Bizottsága rendezi. Helyszín: Tarjáni Gyermektábor, Salgótarján, Tó-strand.

A programból: autóbuszos túra Palócföldön; "Palóc Pompei" 32 km-es teljesítménytúra; Salgótarjáni Városismereti Verseny; gyalogtúrák a Karancs-Medves területén; videofilmek és diavetítés Nógrád megyéről; derült égbolt esetén távcsöves csillagászati bemutató a Salgótarján Gedőctetői Csillagvizsgálóban; autóbuszos túra Szlovákiába (Fülek, Rimaszombat, Ochtiná /aragonit barlang/, Dedinky /Szlovák Paradicsom/, Murán, Losonc); 20 km-es gyalogtúra a Körmöci-hegységben Körmöcbánya és Besztercebánya között; svédpályás tájékozódási verseny; turistaműveltségi, táj- és városismereti elméleti verseny; egyéni túrák; kulturális programok.

Részvételi költségek: szállásdíj 4-12 ágyas szobákban 500-600 Ft/fő/éjszaka, saját sátorral 180 Ft/fő + 250 Ft/sátor. Szervezési költség: 180 Ft. Étkezés egyénileg, ill. előzetesen rendelhető (reggeli 170-220 Ft, ebéd 360-560 Ft, vacsora 290-360 Ft, menütől függően.

A versenyekre, valamint az autóbuszos túrákra külön nevezési, ill. részvételi díj fizetendő (a kiírás szerint).

A találkozó részletes kiírása a szövetségben megtekinthető, ugyanitt lehet nevezési lapot is kapni. További információ kérhető Gubola Istvántól a 32/411-898 telefonszámon (napközben), ill. a 32/430-346-os telefonszámon (este 18-21 óráig), valamint az MTSZ Gyalogtúra Bizottságánál Pálmai Venceltől az 1/311-9289 és a 311-2467-es telefonszámon.

A találkozóra a jelentkezési határidő: április 15!

 

 

VELÜNK TÖRTÉNT...

Egy szép őszi napon egy budapesti egyetemista társaság felkerekedett és elment túrázni a Pilisbe. Egész nap gyalogoltak, vezetőjük időnként gondterhelten ingatta fejét. Már rájuk is sötétedett, de még mindig nem értek célba. Végre kutyaugatást hallottak, s hamarosan megérkeztek egy kis faluba. Miközben a csapat a helység legfontosabb épülete felé trappolt, a fülüket itt is-ott is valami furcsa beszéd ütötte meg - mintha nem magyarul szóltak volna! - s amikor a lányok a kocsmahivatal homlokzatán a "PIVOVARE" feliratot is elolvasták, kitört a pánik: "Úristen, eltévedtünk, már Szlovákiában vagyunk!".

A folytatásra borítsunk fátylat, mindenesetre annyit azért megjegyzünk, hogy a Pilisnél a Duna a határfolyó. Reméljük, az illető egyetemista hölgyek nem földrajz szakosok voltak...

 

A tapasztalt turistákból álló csapat egy alkalommal a szokásos Dunakanyar helyett a Mátrába megy túrázni. A Galyatető környékén csodálatos kilátásban látszik a Mátra gerince. A túravezető térképet, tájolót vesz elő és lelkesen oktatni kezdi a társaság hölgytagjait az irányméréses helymeghatározás rejtelmeire. A hallgatóság odaadóan bólogat, mindent értünk, persze... Rövid pihenő után indulnak tovább. Pár perc múlva a társaság egyik tagja boldogan felkiált:

- Most már tudom, hogy hol vagyunk! Az a hegycsúcs ott a Csóványos!

(A Csóványos a Börzsönyben van...)

 

Túrevezetőnk Pécsre költözött, s azóta a Mecseket járja. Egy alkalommal kis családjával elmegy kirándulni. Ahogy mennek az erdőben, előveszi a térképet, tájékozódni kezd:

- Nézzük csak, itt jön a piros jelzés, az ott a kék, ez itt a forrás... hogy is van ez??! Sehogy sem jön össze!

Mérgesen összecsukja a térképet, melynek címlapján ott virít a nagybetűs felirat: PILIS.

Arató Csongor

 

 

 

Természetbarát szálláshelyek

A Magyar Természetbarát Szövetség Elnöksége 1998 márciusában ismét megjelenteti a sokak által ismert és közkedvelt Természetbarát szálláshelyek című kiadványát. A könyv célja - idézet ennek előszavából - "hogy hasznos segítséget adjon a természetjárók, ifjúsági csoportok, iskolások, munkahelyi és egyéb baráti körök és családok túráinál, kirándulásainál a megfelelő szálláshely megszerzéséhez".

E gyűjteménynek most készült a negyedik kiadása. Az előzőekhez hasonlóan hegyek, ill. tájegységek szerint csoportosítva most már közel 450 turistaház, kulcsosház, panzió, magánház adatai találhatóak meg ebben a kiadványban. A címek gyűjtésénél a cél az volt, hogy a fenti csoportok által leginkább keresett, alacsonyabb árfekvésű házakat adjuk közre. Fő szempontunk volt még az is, hogy a túra vezetője, szervezője minden fontos adatot megtudjon a szállásokról.

Minden háznál ismertetjük:

  • a szállás helyét, a rendeléshez szükséges postacímet, telefonszámot;
    • a szálláshelyek számát, és a szobák szerint az ágyak számát;
    • a mosdási lehetőséget és hogy van-e meleg víz;
    • a WC a házban van-e vagy az udvaron található;
    • van-e főzési lehetőség a házban, van-e a közelben étterem;
    • hol van élelmiszer beszerzési lehetőség, van-e a közelben étterem;
    • közös helyiség, ebédlő, társalgó van-e a házban.

A "Természetbarát szálláshelyek" c. könyv beszerezhető a Magyar Természetbarát Szövetség központjában (Budapest, Bajcsy Zsilinszky u. 31. II. em., tel.: 311-2467, fax: 153-1930), valamint a megyei természetbarát szövetségeknél.

...Y ...S

 

HÍREK

Harminc éves túramozgalmak: 1968-ban hirdették meg a "Baranyai várak" és a "Mecsek turistája" jelvényszerző túramozgalmakat, melyek ma is népszerűek, és évente - az azóta "született" többi túramozgalom mellett - sokan teljesítik azokat.

 

Elnök-főtitkári értekezlet: az MTSZ elnöksége 1998. február 21-22-én rendezte meg az idei elnök-főtitkári értekezletet, melyen a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséget Baronek Jenő elnök, dr. Lakatosné Novotny Sarolta titkár és Börcsök György elnökségi tag képviselte. Az értekezleten többek között szó esett a Természetvédelmi Szolgálat átalaklásáról és a Polgári Természetőr Egyesület működéséről, a bejegyzett társadalmi szervezetek "közhasznúvá" minősítéséről, a jövőbeni pályázati lehetőségekről, az MTSZ alapszabályának módosításáról, a vizitúra szakági tevékenységről, az E4 nemzetközi gyalogtúra útvonalának módosulásáról, a kerékpáros országos találkozókról, magashegyi túravezető-képzésről, valamint a Természetjáró Fiatalok Szövetsége /TFSZ/ működéséről. Az értekezleten elhangzottakról részletes információk kérhetők dr. Lakatosné Novotny Sarolta titkártól.

 

"Zöld Szív túra": a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség közös rendezésében február 28-án megrendezett túrán mintegy 150 általános iskolás tanuló vett részt, 29 csapatban . A túra a Mecseki Parkerdőben, az Állatkert - Misina - Tubes - Lapis - Mandulás útvonalon haladt. A csapatoknak a "Zöld Szív" természetvédő mozgalomhoz kapcsolódó feladatokat, valamint a mecseki természetvédelmi területekhez kapcsolódó feladatlapokat kellett megoldaniuk az állomásokon. A pécsi iskolások mellett Bükkösdről és Sellyéről is jöttek résztvevők. A második túrára - az éves eseménynaptárban meghirdetett időponttól eltérően - március 29-én, vasárnap kerül sor, melyre minden érdeklődő általános iskolást várnak a rendezők, függetlenül attól, hogy az első túrán részt vettek-e.

 

Új szálláslehetőség a Mecsekben, Cserkúton, a Jakab-hegy lábánál: a Cserkút Falu-Hotel Bt. által megnyitott vendégházban 5 szobában 18-30 fő részére tudnak szállást biztosítani. Szolgáltatások: központi fűtés, hideg-meleg vizes zuhanyzók, jól felszerelt konyha, társalgó TV-vel, sportolási lehetőségek (asztalitenisz, kerékpár, tollaslabda stb.). A vendégház egész évben igénybe vehető. Szállásdíj: 600-700 Ft + ÁFA /fő/éjszaka, létszámtól függően. Szervezett természetbarátoknak - igazolvány bemutatásával - 10 % kedvezmény! Szállásfoglalás és további információk a következő címen: Cserkúti Falu-Hotel Bt., 7673 Cserkút, Alkotmány u. 10. Telefon: 72/464-378.

 

Túravezetők klubja: április 7-én, kedden dr. Molnár Margit tart előadást, melynek címe: "A turizmus orvosi szemmel"

 

Túravezetők nyilvántartása: kérjük a szakosztályokat, egyesületeket, hogy 1998. április 7-ig juttassák el a szövetségbe a túravezetők nevét és születési dátumát, minősítésük fokozatát és sorszámát, valamint hogy vezetnek-e rendszeresen túrákat. Az adatokra a nyilvántartás pontosítása miatt van szükség.

 

Elismerő oklevél: a Polgári Védelem az együttműködés elismeréseképpen oklevélben részesítette a Baranya Megyei Természetbarát Szövetséget.

 

RENDEZVÉNYEK

március 7, szombat: IX. Sopianae Városismereti Verseny. A verseny fő témája: a pécsi püspökség, valamint a püspökvár és közvetlen környéke. R.: Az Ifjusági Turizmusért Alapítvány , Pécsi Városszépítő és Városvédő Egyesület. Kategóriák: ált. iskola alsó tagozat, felső tagozat, ifjúsági, felnőtt, családi. Csapatok létszáma: 2 fő, családi kategóriában max. 4 fő. Nevezési díj: 150 Ft/fő, családi kategóriában 250 Ft/csapat. Rajt: Civil közösségek háza (Pécs, Szent István tér 17), 10.00 órakor. Információ: Mátrai Gábor, tel.: 72/252-390.

 

március 21, szombat: "Szuadó 40/17" teljesítménytúrák. R.: Fekete Bárány TE. Rajt: Éger-völgy, Teca mama kisvendéglője, 6.00-7.30 (Szuadó 40), ill. 8.00-10.00 (Szuadó 17). Cél ugyanitt. Nevezési díjak: Szuadó 40 - 200 Ft/fő (TTT és BaBaT tagoknak 150 Ft), Szuadó 17 - 120 Ft/fő. Információ: Szabó László Attila, tel.: 72/322-210 (az esti órákban).

 

március 21, szombat: "Vízzel-lélekkel" gyalogtúra. R.: Baranya Megyei Szabadidősport Szövetség. Rajt: Rácvárosi Iskola, Pécs, Pázmány Péter u. 27, 8.00-9.30. Távok: 8 km, 25 km. Részvételi díj: 200 Ft/fő (8 km-es távon), ill. 250 Ft/fő (25 km-es távon). Információ munkanapokon 8-15 óra között a 72/212-222/132-es melléken, ill. az esti órákban a 73/370-394-es telefonszámon.

 

március 28, szombat: Tavaszi Kupa Tájékozódási Túraverseny. R.: POEÜ, PITE. Kategóriák: A, A 50, A 60, B, C. Rajt: Fehérkúti kulcsosház, 7.00-10.00. Nevezés 2-4 fős csapatokkal (az "A 50" és A "60" ketagóriákban egyénileg is lehet indulni). Nevezési díj: a helyszínen 250 Ft/fő, MTSZ tagsági igazolvánnyal 150 Ft. Előzetes nevezés esetén (március 10-ig) 200 Ft. Információ és előzetes nevezés a következő címen: Baronek Jenő, 7632 Pécs, Berek u. 7., tel.: 72/449-651.

 

március 28, szombat: "Csizmazia Kupa" turisztikai akadályverseny. R.: Komló Városi Természetbarát Szövetség; 501. Szki. ODK. Helyszín: Keleti-Mecsek. Információ: Iván Attila, tel.: 72/481-358.

 

március 29, vasárnap: "Zöld Szív" kétfordulós túra és vetélkedő 2. túrája. R.: Pécs Városi Természetbarát Szövetség; Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom.Rajt.: Égervölgy, 8.00-9.30. Cél: ugyanitt. Résztvevők: általános iskolás 1-4, ill. 5-8. osztályos korosztályban 2-5 fős csapatok. Nevezési díj nincs. A túrán olyan csapatok is indulhatnak, amelyek az 1. fordulóban nem vettek részt. Információ: Soós József, 72/450-351-es telefonszámon.

április 4, szombat: "Tenkes 40" teljesítménytúra. R.: BMTSZ Ifjúsági Természetjáró Szakosztály. Rajt: Túrony, autóbusz megálló, 7.00-10.00. Cél: Villány, vasútállomás. Nevezési díj: 200 Ft/fő (MTSZ tagsági igazolvánnyal 150 Ft). Információ: Csuport András, tel.: 72/325-751.

 

NYÍLT TÚRÁK

március 7, szombat: Orfűi elágazás-Bodor-hegy-Patacsi mező-Remeterét-Mandulás (12 km). Találkozás: a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, az orfűi busznál 9.15 órakor. Túravezető: dr.Koncz Eszter.

március 14, szombat:Abaliget vasútállomás-Abaliget-Gubacsos kulcsosház-Szuadó-völgy-Éger-völgy (15 km). Találkozás: a pécsi vasútállomás csarnokában 7.00 órakor. Túravezető: Szabóné Kőnig Éva.

március 21, szombat: "Csokonai Sándor emléktúra". Útvonal: Misina-Tubes-Remeterét-Cinke tanya-Vöröshegy-Istenkút (16 km). Találkozás: a pécsi vasútállomás előtt, a 35 ös busz megállójában 7.50 órakor. Túravezető: Kiss Lajos.

március 29, szombat: Tekeres-Bános-Vágot-Remeterét-Szentkút (16 km). Találkozás: a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron, az orfűi busznál 7.15 órakor. Túravezető: Kremling Lajos.

április 5, vasárnap: Köves-tető-Püspökszentlászló-Pusztabánya-Takanyó-Zobák (15 km). Találkozás: a pécsi távolsági autóbusz pályaudvaron 8.45-kor. Túravezető: Petrovics Márta.

 

A Komlói Bányász Természetjáró Szakosztályának nyílt túrái, komlói kiindulással:

március 8, vasárnap: Zobák-Takanyó-Csurgó-Fehér-part-Pintó-tető-Szilvás (9 km). Indulás a 8.30 órai bétai buszjárattal. Túravezető: Rácz János.

március 15, vasárnap: Pécs, Hősök tere-Tripammerfa-Páfrányos-Mánfai templom-Sikonda (11 km). Indulás 7.30-kor a pécsi buszjárattal Túravezető: Stranszky Istvánné.

március 22, vasárnap: Szilvás, SPAR áruház-Szöge-hegy-Barna-kő-Sín-gödör-Hidasi forrás-Csurgó-Zobák akna (12 km). Indulás 7.40-kor. Túravezető: Rácz János.

március 29, vasárnap: Szászvár-Kantár-hegy-Dobogó-Pásztor-forrás-Vörösfenyő kh.-Máré csárda (13 km). Indulás 7.35-kor a mekényesi buszjárattal. Túravezető: Őri Zsuzsanna.

április 5, vasárnap: Mecsekpölöske-Széki-hegy-Temető-dűlő-Sikonda (7 km). Indulás 6.50-kor vonattal. Túravezető: Eperjesi Ernő.

 

Mecsek Híradó. A Baranya Megyei és a Pécs Városi Természetbarát Szövetség információs kiadványa. Szerkeszti az elnökség. A közlésre szánt anyagokat minden hónap 20-ig kérjük a szövetséghez eljuttatni. (7623 Pécs, Rákóczi ú. 34, : (72) 310-226; fax: (72) 312-019. Ügyeleti idő: kedd 16-19 óra)